Начало » Отдели » Литература и изкуства » Със Седмица, посветена на Йордан Йовков, Хуманитарна гимназия – Пловдив отбеляза 85 г. от смъртта му

Със Седмица, посветена на Йордан Йовков, Хуманитарна гимназия – Пловдив отбеляза 85 г. от смъртта му

Автор: РИМ Добрич

От 24.03.2022 г. до 31.03.2022 г. във фоайето, Актовата зала и училищната библиотека на гимназията бяха експонирани четиридесет постера от двете гостуващи изложби на Регионалния исторически музей – Добрич: „Живот в словото“ и „Пътуване из света на Йордан Йовков“, за които е използван богатият музеен фонд на Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич.

Една седмица цялата училищна общност имаше възможност да се потопи и преоткрие света на Йовков. Изложбите проследяват знакови моменти от живота и творчеството на автора: неговата смърт, случила се именно в Пловдив, и отзвука от нея; знаците на паметта; Йовков в театъра, операта и изкуството… Йовков като поет и много други интересни факти, свързани с големия български хуманист.

Извадка от музейната библиотека на училището (първи издания и публикации, цитирани в изложбите), както и изнесена презентация, посветена на Йовков, допълниха изложените фотоси и предизвикаха интереса на учениците. В два проведени открити урока Йовковото слово озвучи Актовата зала на гимназията – учениците четоха любими цитати и текстове… четоха и плакаха. Възкресиха чудаците, страдалците, грешниците и мъдреците на Йовков. Чрез посланията на Сали Яшар и Индже; Шибил и Вълкадин; Другоселеца и Серафим; Люцкан и Албена… неговите Земляци, влюбени в земята; белия ескадрон и бялата лястовица присъстващите 7 паралелки от 12-те класове на гимназията съпреживяха тържеството на КРАСОТАТА, ДОБРОТО И ЛЮБОВТА МЕЖДУ ХОРАТА – завета на човека и твореца Йордан Йовков, както и на неговите герои!

Благодарим на Добрич и Добруджа, населени с духа на Йовков, за предоставената ни възможност. Хуманитарна гимназия е само спирка от националната обиколка на изложбите – инициатива на училищните библиотеки за Пловдив.

 

Дона Иванова“- библиотекар

Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, Пловдив

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам