Начало » Отдели » Литература и изкуства » Йордан Йовков (1880 – 1937)
Йордан Йовков

Йордан Йовков (1880 – 1937)

Автор: РИМ Добрич

Български писател, класик на късия разказ – автор на осем цикъла разкази. Твори и в областта на други белетристични жанрове (повест и роман). Създава и три драми. Неговият разказ “Грехът на Иван Белин” е включен в Световна антология на късия разказ, съставена от Томас Ман. Йовкови творби са преведени на близо 40 езика.

Постоянната музейна експозиция за Йордан Йовков се намира в дом-паметник „Йордан Йовков“, открит през 1980 г. по повод на стогодишнината от рождението на белетриста. Музеят е най-големият и единствен по рода си център в България, който издирва, съхранява, изследва и популяризира живота и творчеството на Йордан Йовков.

Родната къща на Йовковата съпруга Деспина Колева също е запазена. В трите помещения на сградата е пресъздадена обстановката от началото на ХХ в. Особен интерес представлява „голямата стая“, където на 15.12.1918 г. Йовков се венчава с Деспина. Тук белетристът започва да пише и първата си следвоенна творба – повестта „Жетварят“.

„А Албена беше вече близо. Тя вървеше напред, а след нея двамата стражари. Нямаше човек, който да не познаваше Албена, но като я видяха пак отблизо, всички затаиха дъх. Албена си беше същата Албена, само че не се смееше, очите ѝ не играеха, както по-рано, а наведени под тънките вежди гледаха надолу. Носеше син сукман и къса скуртейка с лисици. Ръцете си държеше смирено отпред, като че отиваше на черква. Но когато тя се намери между двете страни от хора и вдигна очи, тоя поглед, който познаваше всеки мъж и който сега беше още по-хубав, защото беше натегнал от мъка, и тия тънки вежди, и това бяло лице – от нея сякаш полъхна магия, която укротяваше и обвързваше. Грешна беше тая жена, но беше хубава.“

Из разказа „Албена“ от Й. Йовков“

 

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам