Начало » Отдели » Литература и изкуства » РазЛИСТи класиката!

РазЛИСТи класиката!

Автор: РИМ Добрич

Една по-нетрадиционна изложба е подредена във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в град Добрич. В 40 пана тя представя осем от най-изявените съвременни български илюстратори: класика Любен Зидаров, Чавдар Николов, Юлиян Табаков, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Милена Вълнарова, Свобода Цекова и младата Мила Янева-Табакова. Акцентът е поставен върху работата им над поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на софийското издателство „Лист“, по чиято идея е реализирана изложбата. Целта на експозицията е да представи илюстрацията извън книжното тяло, за да се създаде един друг художествен разказ, който да кореспондира с текста на съответния автор, но и да влиза в диалог с него, да провокира нови интерпретации. А авторите са подбирани с изключителна прецизност, както и илюстраторите. Нашите гости ще се срещнат с илюстрации от книгата на Марк Твен „Съвет към малките момичета”, от „Пчелица” на Анатол Франс, „Вдовицата и папагалът” на Вирджиния Улф, “Как Колето Панкин летя до Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” на Даниил Хармс, „Слонът и пеперудът” на Е. Е. Къмингс, „Двата трамвая” на Осип Манделщам, „Бяла приказка” на Валери Петров, „Земното кълбо се върти” на Гъртруд Стайн, „Щастливия принц” на Оскар Уайлд, „Морис, или къщичката на рибаря” на Мери Шели и „Котаракът и дяволът” на Джеймс Джойс.

Изложбата бе открита на 12 април 2022 г. от създателя и главен редактор на издателство „Лист“ Гергана Димитрова с активното съучастие на любознателните малчугани от СУ „Димитър Талев“ и ЧОУ „Мария Монтесори“ в град Добрич.

Истинско приключение би било за всяко дете да попадне в света на въображаемото, приказното чрез разнообразни по характер и стил визуални образи. А за възрастните – да се опитат да се върнат към собственото си детство, да си припомнят своите любими детски книги, илюстрациите в тях, които са ги подтикнали да разлистят страниците им.

Заповядайте на изложбата на издателство „Лист“ „РазЛИСТи класиката!“ до 7 юни 2022 г. В Дом-паметник „Йордан Йовков“ ви очакват и книгите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“.

От 1 май музеят работи без почивен ден от 9.00 до 13.00 и от 14.00 до 18.00 часа.

Очакваме ви!    

 

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам