Начало » Новини » За Паметника на Съветската армия – Добрич
Паметник на Съветската армия - Добрич

За Паметника на Съветската армия – Добрич

Автор: Цветан Сашев

Превратът на 9.IX.1944 г. слага началото на социалистическата епоха. Добрич не остава встрани от процесите, характерни за това време. 1948-а е годината, в която започва работата по изграждане на паметник-костница на загиналите в Добруджа войници от Червената армия. Формулировката „загинали” присъства в преобладаващата част от документите, свързани с проекта. На територията на Южна Добруджа по време на Втората световна война не са водени бойни действия срещу Съветската армия, не е имало локални или единични сблъсъци. „Загиналите” войници са починали от рани, получени в сражения извън нашата страна. През месец април от Добрич и други населени места от региона са събрани и пренесени в града тленните останки на 45 бойци от армията на СССР. 42-ма от тях са починали от рани, а трима – при автомобилна катастрофа. Изградена е обща братска гробница, в която на 25 април след тържествена церемония останките са погребани. Предвидено е върху гробницата да бъде изграден паметник. Мястото се намира на 500 метра североизточно от градската градина (до Варненското шосе). Паметникът е построен между есента на 1948-а  и лятото на 1949 г. Той представлява пресечена четириъгълна пирамида, излят е от плътен бетон – облицован с врачански каменни плочи. Пред пирамидата върху постамент стои изправен войник с картечен пистолет „Шпагин-41”. Фигурата на войника е от дялан камък. Неин създател е скулпторът Васка Емануилова. Височината на пирамидата е 14 м, а на фигурата – около 3,5 м. Автори на проекта са скулпторите Васка Емануилова, Мара Георгиева и арх. Ценко Михов.

„Паметник на загиналите червеноармейци в Отечествената война през 1944 – 1945 г. в Добруджа” е открит на 8.V.1949 г. Това е един от първите паметници на Червената армия в България. На церемонията по откриването присъстват Георги Трайков (подпредседател на Министерския съвет и министър на земеделието), Цола Драгойчева (член на ЦК на БКП, министър на пощите, телеграфите и телефоните), руският вицеконсул във Варна, както и други официални лица.

През 1977 г. с оглед на променената паркова среда фигурата на войника е подменена с двойно по-голяма, като оригиналната е преместена в с. Кардам, където се намира и днес.

Творческият екип, осъществил промяната, е същият като през 1949 г. Върху постамента на новата фигура е поставена мраморна плоча, на която са изписани 30 имена. През 2021 г. плочата е подменена, като имената са 31.

Предизвикващ полемики, Паметникът на Съветската армия в Добрич ни дава информация за една отминала епоха – епохата на социализма. Нейният облик тепърва ще бъде очертаван, изпълван със съдържание и анализиран. За това ще спомогне и представянето на фактите в тяхната цялост – такива, каквито са.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам