Начало » Отдели » Етнография » Образователни програми в Етногрaфска къща

Образователни програми в Етногрaфска къща

Автор: Лена Кирилова

„Баба и внуче”
Програмата е насочена към ученици на възраст 7 – 12 години и има за цел да провокира интереса им към изучаване на етнографското наследство на Добруджа и съхраняване на българските традиции и обичаи. Идеята на уредниците е в уютната обстановка на Етнографска къща и/или Дом-паметник „Йордан Йовков“ всяко дете, с помощта на музейните специалисти и своята майка и баба, да изработи предмет, свързан с българската народна култура. Участниците се запознават с традиционни празници от народния календар, срещат се с възрастни хора, носители на народното творчество, участват във възстановки на обичаи, което дава възможност традициите наистина да се предават от поколение на поколение. С помощта на музейните специалисти, ръководители, баби и дядовци децата изработват елементи от обредния реквизит – коледарски венци, сурвакници, мартеници, боядисване и писане на великденски яйца и се докосват до красотата на съхранената традиция.

„От раклата на баба“
Програмата е насочена към ученици на възраст 7 – 15 години. Участниците в програмата се запознават с носиите на отделните етнографски групи в Добруджа, с елементите на народното облекло и с различните видове традиционни накити, характерни за периода ХIХ – ХХ в., докосват се до многообразието и колорита на добруджанските тъкани, съхранявани във фонда на отдел „Етнография“, с помощта на уредниците от музея рисуват красива българска носия и могат да си направят снимка с автентична носия и лазарско забраждане.

„Спомени край огнището“
Програмата е насочена към деца и ученици от всички възрастови групи /5 – 18 години/ и предлага на участниците различни тематични беседи, свързани с традиционната материална и духовна култура на Добруджа – етнографска специфика и етнографски групи, традиционен народен календар, добруджанска къща и др., съобразени с учебния материал, възрастта и желанието на посетителите.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам