Начало » Обекти » Къща музей “Адриана Будевска”
Къща музей "Адриана Будевска"

Къща музей „Адриана Будевска“

Автор: РИМ Добрич

Адрес: ул. „Васил Левски“ 56, гр. Добрич

Работно време, телефон и форма за контакт.

Забележка: Посещението на къщата е само по заявка на тел.: +359884311492

3D обиколка на Къща музей „Адриана Будевска“

Това е родният дом на голямата българска драматична актриса, един от създателите на професионалния ни национален театър в края на 19. и началото на 20. век – Адриана Будевска. Тук тя прекарва детските си години и учи до четвърто отделение (до 1889 г.), оформя своя характер и за първи път проявява актьорския си талант.

Родната къща на Адриана Будевска е строена вероятно през 19. век. В началото на 1970-те години сградата е в лошо състояние и затова на 26 януари 1973 г. градските власти я отчуждават за музей. Къщата е обявена за исторически паметник на културата с национално значение през 1976 г.

Kъщата отвори врати за посетители, които могат да се потопят в атмосферата на този дом чрез двете музейни възстановки. С житейските и творческите перипетии на Будевска пък биха се запознали чрез своеобразните „музейни книги“, които лаконично разказват историята на една талантлива жена, която изгаря без остатък на театралната сцена в продължение на четвърт век. Музейните специалисти работят за допълване и разнообразяване на постоянната експозиция. Целта е къщата музей „Адриана Будевска” да се превърне в лаборатория за креативни проекти, в общодостъпно творческо пространство, ориентирано най-вече към потребностите на децата и младите хора, което да възпитава разбирането, че културата е не само цена, но и ценност.

3D обиколка на Къща музей „Адриана Будевска“

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам