Начало » Отдели » Литература и изкуства » Къща музей “Адриана Будевска”
Къща музей "Адриана Будевска"

Къща музей „Адриана Будевска“

Автор: Кремена Митева

Това е родният дом на голямата българска драматична актриса, един от създателите на професионалния ни национален театър в края на 19. и началото на 20. век – Адриана Будевска. Тук тя прекарва детските си години и учи до четвърто отделение (до 1889 г.), оформя своя характер и за първи път проявява актьорския си талант.

Родната къща на Адриана Будевска е строена вероятно през 19. век. В началото на 1970-те години сградата е в лошо състояние и затова на 26 януари 1973 г. градските власти я отчуждават за музей. Къщата е обявена за исторически паметник на културата с национално значение през 1976 г. Във връзка със 100-годишнината от рождението на актрисата започват ремонтни дейности по сградата, а Историческият музей в града подготвя постоянна експозиция. Откриването на къщата музей на 11 декември 1978 г. е изключително тържествено, като на него присъства и целият състав на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска” с тогавашния си директор Недялко Йорданов. Две години по-късно експозицията е напълно завършена. Къщата музей се превръща в един от новите и атрактивни музейни обекти в града. И до днес тя е сред малкото къщи музеи в България, посветени на актьори, и единствената за актьор от това поколение – на първостроителите на националния ни театър.

В началото на месец декември 1988 г., в рамките на цяла седмица, в тогавашния гр. Толбухин е тържествено отбелязана 110-годишнината от рождението на Адриана Будевска. На събитията присъства и нейната внучка – Адриана Ганчева, която пристига специално от Аржентина и си взема от родната къща на баба си семена от латинка, за да ги отнесе като спомен в далечната земя. Няколко години по-късно, за да се поклони пред паметта на баба си, в нейния роден дом от Аржентина идва и внукът ѝ Гилермо със съпругата си. В продължение на десетилетия музейният обект е посещаван от множество ученици и граждани. По повод 125 години от рождението на актрисата ученици, колегията на Историческия музей в Добрич и артисти от Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска” посещават организирано нейната родна къща и поднасят цветя на паметната плоча.

Преди пет години Регионалният исторически музей в Добрич спечели проект към Министерството на културата за целево финансиране на реставрацията и реконструкцията по автентични данни на музейния обект. С подкрепата на Община град Добрич и с дофинансиране на дейностите от бюджета на Добричкия музей преди две години къщата бе възстановена, след като беше в много тежко състояние – пред срутване. През 2022 г., в навечерието на Световния ден на театъра – 27 март, къщата отново отвори врати за посетители, които могат да се потопят в атмосферата на този дом чрез двете музейни възстановки. С житейските и творческите перипетии на Будевска пък биха се запознали чрез своеобразните „музейни книги“, които лаконично разказват историята на една талантлива жена, която изгаря без остатък на театралната сцена в продължение на четвърт век.

Музейните специалисти ще продължат своята работа за допълване и разнообразяване на постоянната експозиция. Целта им е къща музей „Адриана Будевска” да се превърне в лаборатория за креативни проекти, в общодостъпно творческо пространство, ориентирано най-вече към потребностите на децата и младите хора, което да възпитава разбирането, че културата е не само цена, но и ценност.

За посещения на музея по предварителна заявка на тел.: +359884311492

Адрес: ул. „Васил Левски“ 56, гр. Добрич

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам