Начало » Отдели » Нова и най-нова история » 40 години мемориал „Хан Аспарух“ в град Добрич

40 години мемориал „Хан Аспарух“ в град Добрич

Автор: Цветан Сашев

През месец април 1969 г. в София се провежда международен конкурс за проект за паметник на хан Аспарух. Предварително е обявено, че мястото на което ще бъде поставен е територията на бившия царски дворец. На конкурса са представени 74 проекта. В крайна сметка първа награда не е присъдена и темата за паметник на хан Аспарух остава отворена. Това продължава до 22 юни 1971 г. когато Секретариатът на ЦК на БКП с протокол №444 решава:“ ….в гр.Толбухин да бъде издигнат паметник на основателя на българската държава хан Аспарух“. Изработването на фигурата е възложено на Георги (Джоко) Радивоевич. В следващите години започва работа по реализация на проекта. За място на паметника е определен центъра на града. През 1975 г. е излят бетонен пиедестал с височина 4 метра. С оглед на трудностите възникнали при отливането на фигурата е взето решение в гр. Генерал Тошево да бъде изградена бронзолеярна. Тя е завършена през 1976 г. Възникнали спорове с Радивоевич водят до негово отстраняване през 1977 г. и до промяна на цялостната концепция – от това каква да бъде фигурата на хана до местоположението на самия паметник. Взето е решение да бъде изграден скулптурно – архитектурен мемориал в южната част на града и той да е част от процеса на разширяване на градския парк.

На 25 септември 1980 г. е поставено началото на строежа. Той трябва да е от бронз и гранит. Първата копка прави Димитър Димитров, кандидат член на ЦК и първи секретар на ОК на БКП. Предвидено е откриването да стане през есента на 1981 г., когато се отбелязват 1300 г. от създаването на българската държава. Обекта е част от националната програма „България – 1300“, както и от регионалната програма „Добруджа – 1300“. Архитектурния ансамбъл е дело на проф. Величко Минеков и на архитекта Иван Николов. Мемориалния комплекс включва: конник, петима войни стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън.

През пролетта на 1981 г. в гр. Генерал Тошево е направена гипсова конна статуя на хан Аспарух. Неин автор е проф. Величко Минеков. Комисия под председателството на жудожника Димитър Бойков одобрява статуята. Впоследствие в цеха на Художествения комбинат за монументални изкуства към Творческия фонд на СБХ (Съюз на българските художници) в Генерал Тошево е направена бронзова отливка. Фигурата е висока 15 метра и тежи 26 тона. Състои се от 59 детайла.

Петте бронзови фигури символизиращи аспаруховите войни са с височина пет метра.

Монтираната гранитна пластика е с тема „Единението прави силата-хан Кубрат и неговите войни“. Тя е изработена в Художествения комбинат за монументални изкуства – София.

Към паметника водят 13 гранитни блока с кубична форма. Те символизират 13-те века от историята на България.

В изграждането на обекта се включват строители от цялата страна – София, Кърджали, Хасково, Каварна и Тервел. Професиите, които дават своя принос също са с голям диапазон: техници, каменоделци, монтажници, облицовчици, зидаро-кофражисти. Участват и граждани с доброволен труд. Положени са много усилия, но въпреки сериозните темпове на работа, първоначално заложения срок – 25 септември не е изпълнен.

Откриването на „Мемориален комплекс Хан Аспарух“ е на 16 октомври 1981 г. Церемонията започва в 16.00 ч. Присъстват множество високопоставени лица от различни сфери на обществения живот като сред тях се откроява Гриша Филипов – член на Политбюро на БКП и председател на Министерския съвет. В същия ден е открита и новата сграда на драматичен театър „Йордан Йовков“.

Тържествата продължават и на 20-и октомври когато пред паметника е проведен митинг – заря.

Мемориал „Хан Аспарух“ в Добрич

Мемориал „Хан Аспарух“ в Добрич

Мемориал „Хан Аспарух“ в Добрич

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам