Начало » Новини » Образователна игра „Търсачи на съкровища в лапидариума на музея“

Образователна игра „Търсачи на съкровища в лапидариума на музея“

Автор: РИМ Добрич

Деца от Езикова школа „Милениум“, град Добрич, посетиха Регионален исторически музей – Добрич и влязоха в ролята на търсачи на съкровища. Научиха интересни факти от историята на Добруджа, както и много нови думи като: лапидариум, артефакт, каменна база, питос, жертвеник, колона, капител и др. Запознаха се с двете легенди в малкия вътрешен двор на Архитектурно-етнографски музей на открито (АЕМО) „Старият Добрич“. Всеки получи индивидуално задание и бе подаден старт. Младите следотърсачи се втурнаха да търсят своите съкровища. Някои ги откриха много бързо, други потърсиха помощ от приятел. Насърчавани и напътствани от музейния специалист Ивелина Романова, всички успяха да постигнат първата си цел – откриване на съкровище. Тази част от играта включва уменията на децата да се ориентират в непозната среда.

Втората цел бе с помощта на легендата да открият наименованието на историческия артефакт, който вече бяха намерили. Целта на тази задача е да покажат писмените си умения.

Третата цел бе цялата група да обходи всички археологически артефакти, разположени в парковото пространство пред музея, и музейният специалист да разкаже с кой исторически период е свързан и какво е неговото предназначение.

Четвъртата задача бе всяко дете да нарисува своето съкровище или да направи композиция от няколко артефакта, поставени в паркова среда.

Накрая приключението приключи с „изложба на открито“ на всички творения.

Децата работиха усърдно. Справиха се успешно с поставените задачи, успяха да научат любопитни неща, забавляваха се в парковото пространство и се наслаждаваха на прекрасната атмосфера на АЕМО „Старият Добрич“.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам