Начало » Отдели » Литература и изкуства » НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2022 ГОДИНА

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2022 ГОДИНА

Автор: РИМ Добрич

И тази година Нощта на литературата ще събере любителите на европейските преводни книги и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения. Инициативата се провежда за единадесета поредна година и цели да популяризира добрата европейска литература чрез четения в т. нар. „читателски гнезда“, в които известни личности четат един и същи откъс на всеки 30 минути – от 17.00 до 20.00 ч.

Датата за 2022 година е 7 септември, а литературните маршрути ще се разгърнат в цели 18 селища: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и с. Чавдар.

Организатори на събитието са: Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Гьоте-институт, Посолството на Дания, Европейската комисия, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Британският съвет, Полският институт, Институтът Камойш, Посолството на Румъния, Културно-информационният център на Северна Македония, Посолството на Словения, Посолството на Украйна, Институт Лист, Чешкият център, Посолството на Швейцария, Посолството на Швеция, Столичната община и фондация „Детски книги“.

Тази година в рамките на Нощта на литературата в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич ще бъде открита фотодокументалната изложба „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“. Тя е реализирана от Института за литература към БАН по Проект „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ и е финансирана от Фонд „Научни изследвания“. Ще гостува ръководителят на Проекта доц. д-р Александра Антонова.

Подробности за поредното издание на Нощта на литературата – текстове и четци, очаквайте!

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам