Начало » Отдели » Възраждане » Изложба за Априлското въстание представя Добричкият музей в Балчик

Изложба за Априлското въстание представя Добричкият музей в Балчик

Автор: РИМ Добрич

Изложбата на Регионален исторически музей – Добрич „Пред олтара на свободата. Априлското въстание на север от Балкана” гостува в Балчик по идея на колегите ни от Белия град. В нея е акцентирано върху драматичните събития извън ІV революционен окръг, които са по-малко познати на широката публика. Изложбата бе представена в Добрич точно преди година. В експозицията в Балчик посетителите няма да могат да видят личните вещи на участници във въстанието, които бяха предоставени от 6 музея в Северна България. За сметка на това ще могат да се запознаят с автентични огнестрелни и хладни оръжия от периода, които са от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. С реплики на униформи и снаряжение от периода се включва и Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”. Информационните пана дават богата информация за случилото се в Първи Търновски революционен окръг, героичната защита на Кръвеник, Батошево и Ново село, Дряновския манастир, проследяват пътя на няколко малки чети. Отделено е внимание и на революционното движение в Добруджа, както и на участието на добруджанци във въстанието – предимно в Ботевата чета, в която се включват около дузина родени в Добруджа млади мъже.

Изложбата бе открита от Пламен Николов – уредник в отдел „История на българските земи ХV-ХІХ в”. На откриването присъства и зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров.

Изложбата е подредена в залата за временни експозиции на Историческия музей в Балчик. Жителите и гостите на крайморския град могат да я разгледат до края на май.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам