Начало » Новини » Изложба „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“

Изложба „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“

Автор: РИМ Добрич

НЧ „Български искрици 2016“

Регионален исторически музей

 

Ви канят на откриването на изложба

 

„Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“

 

Уникалната експозиция е резултат от организирания от добричкото читалище първи по рода си международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“, в рамките на който се получени над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия. Целта на инициативата е да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви и да се създаде възможно най-пълен каталог на запазеното до днес уникално богатство от шевици от различни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница. Идеята на организаторите е пътуващата изложба да премине през всички  етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви. След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен колекцията с отличените шевици ще бъде представена и в Добрич.

Изложбата се открива на 31 октомври /понеделник/ в 16.00 часа в Етнографски комплекс „Стария Добрич“

Специален гост-изпълнител е уникалното ЕЛИЦА ТОДОРОВА ТРИО!

Елица Тодорова – глас и тарамбука

Александър Тодоров – гайда

Николай Костадинов – китари

 

Финалистката от Евровизия 2007 и 2013 Елица Тодорова се обединява с талантите от Варна Александър Тодоров – гайда, и Николай Костадинов – китари, за да ни представи проекта Елица Тодорова ТРИО.

Уникалното трио изпълнява автентичен български фолклор, модернизиран по атрактивен начин, включващ традиционното звучене на едни от най-обичаните български песни с невероятната звучност на тарамбука и гласа на Елица. Елица Тодорова ТРИО гостува в различни места на България и в редица европейски столици, като представя фолклора ни на най-високо ниво пред света. Специално за Добрич триото е подготвило атрактивна шоу програма с богатата звучност на гайда, китари, глас и тарамбука. Ще прозвучат хитовете „Вода“ и „Пустоно лудо и младо“, както и други обичани български народни песни в модернизиран вариант.

Гостуването на триото е осъществено с любезната покана на Народно читалище „Български искрици 2016“ с председател Магдалена Петрова и е част от събитието: Представяне на изложба  Български везбени мотиви от XVIII до средата на ХХ век, организирана от НЧ „Български искрици 2016“ в партньорство с РИМ – Добрич и с финансовата подкрепа на Община гр. Добрич в Етнографски комплекс „Стария Добрич“ на 31.10. 2022 г. от 16:00 часа.

С ритъм и любов: Елица Тодорова и екип

www.ElitsaTodorova.com

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

ЩЕ ВИ ОЧАКВАМЕ!

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам