Начало » Отдели » Етнография » Изложба “Изкуството на Тибет” – откриване

Изложба „Изкуството на Тибет“ – откриване

Автор: РИМ Добрич

На 16 март 2022 г. бе открита гостуващата изложба „Изкуството на Тибет“ от Исторически музей – Димитровград.
На събитието присъстваха зам. – кметът по „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева, Иван Пейчев – зам. – кмет на община Добричка, колеги от културни и други институции, съграждани и гости на Добрич. Увлекателното представяне на Лена Кирилова – главен уредник в отдел „Етнография“ при РИМ – Добрич и двете колежки Недялка Тодорова – гл. уредник и зав. отдел „Етнография“ и Николина Умурска – зав. отдел и главен уредник на отдел „Нова и най-нова история“ при ИМ – Димитровград грабна вниманието на аудиторията и я пренесе в един загадъчен, мистичен и сакрален свят. Всеки научи любопитни неща, имаше фотосесии с маските и на излизане някои оставиха своите впечатления в книгата за гости.

Изложбата е гостувала в 14 града на България и се е радвала на голям интерес.

На Добрич ще гостува до края на месец април 2022 г.

Организаторите Регионален исторически музей – Добрич и Исторически музей – Димитровград Ви канят да посетите изложбата „Изкуството на Тибет“!

Работно време: понеделник – петък: 8.30 – 17.30 ч., събота и неделя – по заявка за групи.

Телефон за заявки: 0884 311 494

 

Малко повече информация за самата изложба:

През 2010 г. посолството на Китайската народна република дарява на Исторически музей – Димитровград изложбата „Изкуството на Тибет”. Тя представя далечната и непозната религия и култура на Тибет и включва над 100 предмета, илюстриращи красотата и мистиката на будисткото изкуство.

Сред експонатите се откроява масивна култова пагода – ступа, инкрустирана в миналото със скъпоценни камъни, служила за съхранение реликви – мощи на будистки монаси, дхарма текстове и др. Интерес предизвиква „Колелото на Дхарма“. Култовото изображение е изработено от бронз, символизира висшата истина, безкрайния кръговрат и универсалния закон на живота и е поставяно на покривите на манастирите и мемориалните аркади. Представени са и т.нар. танки /тханки/ – будистка религиозна живопис върху памучно платно с естествени бои и 24-каратово злато, създадени от монаси в състояние на медитация и молитви. Включените в изложбата внушителни музикални инструменти – тибетски рогове тончин /тонгцин –tǒngqīn/ с височина 3 метра, използвани в будистките ритуали, издават специфичен звук на ревящ слон. А за да натрупат милостиня и благочестиви факти за своя следващ живот тибетците въртят молитвения тубус. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм. Представени са и т.нар. ленти сутра, които и досега са задължителен елемент от декора на будистките манастири. Показан е и автентичен интериор на тибетски дом, както и традиционно облекло на фермери и женски носии от миналото на тибетското общество. Изящни сребърни накити, инкрустирани пищно с вградено злато, корали и раковини, представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам