Начало » Новини » Архангелова задушница на 5 ноември 2022 г.

Архангелова задушница на 5 ноември 2022 г.

Автор: РИМ Добрич

Отбелязване на Архангелова задушница организират на  05.11.2022 г.  (събота)  Община град Добрич, Регионален исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк „ към  НД „ Традиция“. В 10.00 часа от площад  „Свобода „ тръгва паметно шествие към  Мемориален  комплекс  „Военно гробище“. В 11.00 часа пред параклиса в гробището ще бъде отслужена панихида  за загиналите във войните войници и офицери. Припомняме, че на територията на военото гробище са погребани  около 3000 войни  от 10 националности и 6 вероизповедания.

На същият ден  в 11.30 часа в изложбената зала на гробището добричкият музей ще получи като дарение изключително ценен артефакт – офицерска сабя образец 1905 г. Тя е била притежание на полковник Константин  Гладичев -командир на 36-и пехотен Козлодуйски полк. Полкът взема участие в боевете край Добрич от 5-7 септември 1916 г.  по време на Първата световна война, влезли в историята като „Добричката епопея“. Самият полковник Гладичев е ранен по време на сраженията. Сабята бе открита благодарение на издирвателската работа на членовете на  РК „46–и пехотен Добрички полк“ към НД „Традиция“, които проучиха и нейната автентичност. Добричкият бизнесмен Йордан Апостолов осигури средствата за откупуването ѝ. В събота той ще връчи сабята на музейните специалисти и тя ще заеме място в експозицията „Добричката епопея – 1916“.

Приканваме добричките граждани заедно да почетем паметта на всички войници и офицери, дали живота си в изпълнение на своя воински дълг.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам