Начало » Новини » Събитие за разпространение на резултати по Проект „ANOTHER WAY”

Събитие за разпространение на резултати по Проект „ANOTHER WAY”

Автор: РИМ Добрич

На 29-ти април 2022 г. в двора на Архитектурно-етнографски музей на открито „Старият Добрич” се проведе заключителното събитие по проект 2019-2-IT 03-KA205-016466 „Another way”. Проектът е финансиран по програма Еразъм+ и включва 5 партньорски организации от Италия, Кипър, Испания и България.

По време на събитието беше направен цялостен преглед на проекта, в чийто фокус е културното наследство и неговата адаптация за хора с нарушено зрение по специален метод, наречен Another way. Този дидактически подход е създаден от италианския психолог Франческо Пиколо и се основава на различни експресивни техники, с помощта на които се изграждат специални обиколки с екскурзовод в градска среда, посветени на местните история, култура, изкуство. Методът подпомага слепите и слабо виждащите хора при опознаването на реалността, която се разказва посредством метафори, прилики, сравнения и асоциации. Основната цел е да се достигне красивото, но това се постига не чрез зрението, а чрез активирането на останалите четири сетива: слух, вкус, обоняние и осезание.

Ръководителят на проекта от българска страна Десислава Христова представи резултатите, постигнати до момента. Присъстващите бяха запознати с теоретичните основи на метода и структурата на обучителния курс, който преминаха десетима млади доброволци. Специално внимание беше обърнато на съдържанието, процеса на създаване и тестването на три туристически маршрута на територията на град Добрич. Бяха споделени впечатления от практическото обучение, проведено в Италия, както и трудностите в резултат на ограниченията заради COVID-19 кризата.

Гостите на събитието имаха възможност да се пренесат назад във времето и да преоткрият сетивата си, като символично се включат в римски религиозен празник, посветен на богинята Флора. Чрез специален маршрут по метода Another way, създаден от българските треньори по проекта Ивелина Романова и Николета Николова, присъстващите символично облякоха римски тоги, сложиха си парфюм, подобен на този на Афродита и вкусиха различни ястия, типични за древността.

В заключителния етап на проекта, дейностите по който ще приключат до края на месец май 2022 г., предстои да бъде разпространен дигитален наръчник по метода Another way. Той ще бъде достъпен за свободно сваляне на интернет страницата на Регионален исторически музей – Добрич на български и на английски език. Наръчникът включва практически насоки за изграждане на маршрут по метода от създателя му Франческо Пиколо, както и подробно описание на всички 12 маршрута, разработени от партньорските организации в рамките на проекта.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам