Начало » Новини » Проект mAPP my Europe – урок на открито във Военно гробище Добрич

Проект mAPP my Europe – урок на открито във Военно гробище Добрич

Автор: РИМ Добрич

В рамките на проект mAPP my Europe по Програма Еразъм учениците от 11 „А“ клас на СУ „Димитър Талев“, с преподавателя си по история г-жа Мариана Узунова, посетиха Военно гробище-музей в град Добрич. Младите хора разгледаха с интерес експозицията, посветена на Добричката епопея 1916 г. Уредникът Цветан Сашев ги запозна с участието на България в Първата световна война и действията на Трета българска армия на добруджанския фронт. Специално място в разказа бе отделено на боевете при Тутракан и Добрич, влезли в историята като Тутраканска и Добричка епопеи. Учениците положиха цветя на гробове на загинали войници и офицери в паметната битка за Добруджа.

 

Припомняме, че Военно гробище–музей в град Добрич е най-голямото на територията на България от Първата световна война. В него са погребани войни от 6 национални армии и четири вероизповедания. През годините съвместни грижи за опазването и популяризирането на обекта полагат Община град Добрич и Регионален исторически музей Добрич.

 

През 2019 година приключи проект NETWORLD по Програма „Дунав 2014-2020“, по който музеят в Добрич е партньор. Дейностите по проекта са насочени към запазване на мултикултурното наследство от времето на Първата световна война в страните от региона на река Дунав.

 

От 21 март 2019 г., със заповед на зам.-министъра на културата Мемориалният комплекс „Военно гробище–музей, град Добрич“, който е групова историческа и архитектурно – строителна недвижима културна ценност от Новото време, е обявен с категория „национално значение“.

 

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам