Начало » Отдели » Археология » Култова ръка от слонова кост, намерена при с. Красен

Култова ръка от слонова кост, намерена при с. Красен

Автор: Десислава Христова

Един от най-значимите експонати, изложени в експозиция „Археология на Добруджа” в АЕМО „Стария Добрич”, е изящно изработена ръка от слонова кост. Тя е открита случайно при изкопаването на изба в село Красен през 1963 г. Ръката е представена до лакътя. Палецът, показалецът и средният пръст държат половин орехова черупка; останалите два пръста са свити и малко повредени. Предметът има дължина 11 см, а черупката е с размери 3 х 1,7 см. Изработен е така, че да се вижда от всички страни.

В ореховата черупка е представено изображение на конник в ход на дясно. Конят е в движение, с вдигнати предни крака. Ездачът е в полуанфас, в дясната си ръка държи дълго копие, насочено срещу хищник в краката на коня. Независимо от малките си размери, изображението е изключително прецизно. Другата половина на ореховата черупка не е запазена, но вероятно е била прикрепена чрез панта и с щифт черупката е стояла затворена, т. е. изображението не е било достъпно/видимо постоянно и за всеки. В долната част на артефакта са моделирани акантови листа, а в основата на ръката е пробит отвор – вероятно, за да бъде придържана във вертикална позиция.

Ръката от слонова кост се датира се към III-IV в. сл. Хр. Точната функция на ръката не е известна. Макар и да е възможно е да е имала практическо приложение (да е служела като дръжка на тоалетна принадлежност или на някакъв съд), изображението и размерите насочват по-скоро към неутилитарна употреба. Допуска се, че ръката може да е увенчавала жезъл и да е използвана по време на религиозни церемонии. Известни са подобни ръце, но изработени от бронз и те се свързват с почитането на бог Сабазий – фригийско божество, чийто култ е пренесен в Тракия през XIII-XII в. пр. Хр. В последствие култът е възприет в Древна Елада, където Сабазий е оъждествен с Дионис. Най-силно е развита вярата в бог Сабазий от I до IV в., в рамките на Римската империя. Паметници на култа към Сабазий се откриват на територията на цяла Европа – в засипания от лава Помпей, в днешна Швейцария, в Русия, в Англия. От днешните български земи са известни четири бронзови ръце. Нито една от тях обаче не е изработена от слонова кост. Това, както и изящната изработка, правят ръката от Красен уникален шедьовър на античното трако-римско изкуство.

Въпреки неясната конкретна употреба, ювелирната изработка и изключителната детайлност на изображението нареждат този рядко срещан паметник от античната епоха сред най-ценните експонати на РИМ – Добрич. Предметът е регистриран в Националния музеен фонд и е участвал в редица изложби в страната и чужбина.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам