Начало » Отдели » Етнография » Колекция „Тъкани“
Килим за Съединението

Колекция „Тъкани“

Автор: Лена Кирилова

Колекцията се отличава с изключително разнообразие, прекрасни багри, богати орнаменти и е структурирана в отделни, по-малки сбирки, в зависимост от вида и предназначението на тъканите– тъкани за домашна уредба и употреба, тъкани за стопански нужди и др. Многобройните черги, килими, възглавници, пешкири, ковьори, торби, месали, детски одеяла и др. показват майсторството и изискания художествен усет на добруджанката.

Като най-стари са познати „тупаните” черги в естествения цвят на вълната – бял, черен, бозов, които след изтъкаването се тупат на тепавица. По-късно се наблюдава разнообразяване на използваната техника на тъкане – „бабчена”, лита” „дигана дъска”; обогатяване на колорита и добавяне на редуващи се тесни и широки ивички в различни цветове. Известните като „пъстри” добруджански черги създават уют и празничност във всеки дом. Със своя ярък колорит, многообразие от геометрични орнаменти, изпълващи цялото поле, или редуващи се с хоризонтални цветни ивици, се отличават котленските черги и килими. Старинните и популярни мотиви „динени кори“, „къдряви звезди“, „огърлици“ и др. илюстрират уникалното изкуство на един от най-старите килимарски центрове в България. Особено ценни в тази сбирка са музейните образци, в които са втъкани годината на изработка, имена и инициали на тъкачките.

Възглавниците са съществен елемент от уредбата и украсата на добруджанския дом. Те се отличават с богат колорит и изключително разнообразие от композиционни решения и мотиви, растителни, геометрични, животински орнаменти – силно стилизирани слънца, звезди, кръстове или реалистично изработени лалета, рози, пауни, петли, коне, елени и др., разположени по цялото поле, в средата или в редуващи се ивици. В свежи червени, жълти, сини, оранжеви, зелени тонове са „вадените” възглавници. Старинна е техниката на орнаментиране чрез „дигана дъска”, позната още на славяните. Красиви са и „масурчените” възглавници, при които на едноцветното поле като пъстра броеница се открояват редовете от разноцветни масури.

Многобройна е колекцията от пешкири, която включва различни по предназначение, размери и орнаментика културни ценностиот малките памучни кърпи с най-елементарна украса и чисто утилитарна функция до изящно изработените с „ажурна“ и „късана“ техника големи пешкири за поред” /за нареждане/, за огледала, иконостаси, за дар на близки и роднини при календарни и семейни празници и др. Изключително красиви са дългите до 3 м „годенишки” пешкири, които имат специфична украса, символ на любов и плодовитост – широка, ажурена ивица, с втъкани в нея две птици и червена роза. Антропоморфни женски фигури, красиви зооморфни елементи, вази с цветя, редуващи се ритмично цветни ивици по цялата дължина или богато украсени с различни мотиви краища, са само малка част от неповторимата орнаментика на добруджанските пешкири, съхранявани в музейния фонд.

Орнаментите в декоративните тъкани от колекцията разкриват следи от древни вярвания и представи. Старинни астрални мотиви са кръгът, ромбът, звездите. Митологичната представа за космическото дърво, т. нар. дърво на живота, намира израз в неговото стилизирано изображение. От дълбока древност водят началото си и различните животински и растителни орнаменти, свързани с почитта към природата и израз на хармонията, в която човек живее със света около себе си.

 

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам