Учебен музей – Възрожденско училище


 

Учебен музей  В град Добрич са запазени малко обекти от епохата на Българското възраждане: църква „Св. Георги“, арменската църква „Св. Ованес“, градската чешма до Литературния музей... Поради липсата на музейна сграда на този етап няма и постоянна историческа експозиция, представяща тази епоха. С откриване на Учебния музей в АЕМО „Старият Добрич“ до известна степен се запълни тази празнина.

  Музеят представлява възстановка на учебна стая на възрожденско взаимно училище. В Добрич такова е открито през 1859 г. в специално построена за целта сграда в двора на църква „Св. Троица“. За учител е поканен Иван поп Хр. Кършовски от Елена – буден българин, облъхан с възрожденските и революционни идеи на своето време, социално ангажиран. В Добрич, тогава Хаджиоглу Пазарджик, той начева ред добри дела, равни на революция: въвежда взоимоучителния метод на преподаване; провежда първото честване на 24 май (11 май) през 1860 г. като всенароден български празник, посветен на първоучителите Кирил и Методий; провежда за първи път в града годишен изпит със завършващите ученици; упорито се опълчва срещу гърцизма и неговото пагубно влияние над българското население. Наклеветен от гърците, че готви народа за бунт, той е принуден да напусне града. Така Добрич много скоро загубва един млад борец за народно пробуждане, но едногодишното му дело продължава да се развива във времето.  С този заряд от миналото, в унисон с новото време, Учебният музей много бързо намери своето място в днешния ден на града. Той предлага възрожденска обстановка със съвременни послания. От една страна музеят е с дълги маси със седалки за учениците, като първата е покрита с пясък за писане за най-малките, с окачени по стените таблици за обучение и нравоучение, с табло на честта и позора, с икона на Светите братя Кирил и Методий и с голяма карта на Добруджа. От друга – той е музеен кът, в който са изложени оригинални плочки и калеми за писане, учебници, между които „Рибния буквар“ на Петър Берон, малкото букварче на Дядо Славейков, тетрадки по краснопис, снимки на първите училища в града, портрети на възрожденските ни национални будители и местни просветители.
  В тази обстановка всеки добрички първолак в края на учебната година получава своето първо свидетелство за грамотност в присъствие на своите родители и роднини. Пеят се най-вълнуващите възрожденски и патриотични песни. Звучи „Върви народе възродени!“. Попаднали в тази зала като че ли с машината на времето, децата усещат миналото, преоткриват себе си като приемници и продължители на една древна и величава история, разбират истинския смисъл на понятията род, роден град, Родина; докосват се до същността на българския дух, жив и днес. Обстановката, музиката, девизът „УЧИЛИЩЕ – СВЕТИЛИЩЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ“ завладяват по магичен начин душите на децата за цял живот.

 

В Учебния музей, освен най-малките, всеки може:

  • да научи всичко за добруджанските будители и просвета от Възраждането до днес;
  • да провежда часове и тържества по история, родинознание и др.;
  • да изнася тематични беседи и лекции;
  • да връчва свидетелства;
  • да участва в музейни общообразувателни програми;

 

Заповядайте в Учебния музей на Стария Добрич!
Очакват Ви вълнуващи мигове.