ТЕ ЗАГИНАХА ЗА ДОБРУДЖА

 

te zaginaha za dobrudja2016

 

Във връзка със 100-годишнината от Първата световна война и Добричката епопея бе представена книгата „ТЕ ЗАГИНАХА ЗА ДОБРУДЖА". Премиерата й бе в Добрич на 7 септември 2016 г., представена от акад. Георги Марков, а на 5 октомври 2016 г. в Тутракан. Нейни автори са: Петър Бойчев – директор на Исторически музей, гр. Тутракан и Радослав Симеонов – уредник на Военно гробище-музей към Регионален исторически музей, гр. Добрич.

 

Книгата съдържа 882 страници и показва дългогодишният усърден труд на двамата автори историци от градовете, където се намират двете най-големи военни гробища на територията на страната от времето на Първата световна война. Тя представлява своеобразен поименен регистър на българските войници и офицери, загинали на Добруджанския фронт през Първата световна война. В нея са публикувани имената на 15 468 български войници и офицери, загинали на Добруджанския и т.нар. Серетски фронт. Изданието включва още архивни данни, карти, схеми и снимки на някои от загиналите.

 

Събитието е част от тържествата, посветени на 100-годишнината от Добричката епопея и е съпътстващо събитие, във връцка с международната научна конференция „ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНАТА И БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1916 г." Организатори на проявата бяха: Военна академия „Г. С. Раковски", Областна управа, Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич.

 

radoslav simeonov te zaginaha za dobrudja

Радослав Симеонов сподели, че книгата е ценна за родолюбивата памет на изследователи и близки на загиналите и че основният мотив за написването на книгата е издирването на загинали наши сънародници във войната от техни родственици.