ВЪЗСТАНОВКА НА ОБЛЕКЛО И ВЪОРЪЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ПРЕДСТАВЕНО В ЕКСПОЗИЦИЯ „АРХЕОЛОГИЯ НА ДОБРУДЖА”

 

Регионален исторически музей – Добрич представя възстановка на облекло и въоръжение на българите от времето на Ранното средновековие (VІ-VІІ в.) и Първото българско царство (681 – 1018).


През ранното средновековие българите са носели собствена носия, която многократно е определяна в историческите извори като типично българска.


Едната възстановка е на връхна мъжка дреха – кафтан от сиво зелен ленен плат, декориран с коприна, сърмени ширити и декоративни копчета, която е реконструкция на облекло от VІІ век. Като снаряжение разполага с лък, колчан със стрели и копие. Има торбичка за огнивото и нагайка, с която са подкарвали конете.

 

Miniatyura--vДругата възстановка е на връхна мъжка дреха – кафтан от жълт вълнен плат, изработен по миниатюра от „Менологион" на император Василий ІІ (976 – 1025 г.) – „Българи посичат византийци" (сцена). Около врата е с кожена яка, закопчаването е с ширити, а долният й ръб е обточен с кожа. Навярно това представлява т. нар. „скарамангион". На главата е с кожена шапка, също обточена с кожа. Облеклото по принцип включва и тесен, впит панталон. Това пък навярно е т. нар. „феморалий". Заедно с облеклото е представено и типичното за това време въоръжение – сабята, която е много близка до оригинала, показан в експозиция „Археология на Добруджа" и ножа, който е типичен ежедневен атрибут, използван във всички форми на живот; костено рогче, което е служело като амулет и торбичка – може би за огниво.

 

Възстановката е дело на реконструкторите на облекла от Ранното средновековие Йордан Сивков и неговата дъщеря Жана, от гр. Добрич, участвали в много мероприятия и възстановки като: „Дни на предците" в НИАР – Плиска, „От Аспарух до наши дни", гр. Варна, Проект „Средновековна юрта", Средновековен панаир в Асеновград, Средновековна възстановка на битката при Върбица и др.

 

Asenovgrad.jpgAvtori-vazstanovka.JPGBaza_Borisowi.jpgMiniatyura--v.jpgVazstanovka_prabalgarski-oblekla-1.JPGVazstanovka_prabalgarski-oblekla-2.JPGYurta.jpg