ЕНЬОВДЕН В СТАРИЯ ДОБРИЧ

 

Eniovden2013 trumbПреди двадесет години гостоприемно отвори врати и по свой начин се вписа в атмосферата на Етнографския комплекс и новооткритата аптека. С много любов, амбиция и професионализъм магистър – фармацевтите Лили Манова и Веселина Батанова вече две десетилетия показват, че щом е част от „Стария Добрич", всяко кътче може да носи прелестта и очарованието на едно отминало време. Оригинална наредба посреща посетителите и напомня за изискания стил и красота на аптечния интериор от първата половина на 20 век. Дошлите да потърсят лек могат да видят една от най – старите и специфични за всяка аптека вазарии. Сбирката от изящни и практични стъкленици, порцеланови съдове даряват на добричлии частица от духа на недалечното минало. Стари лекарствени препарати и книги пазят спомена за развитието на фармацията. Актуални за времето си рецепти любознателните клиенти могат да прочетат в запазения аптечен справочник от 1945 г. А малката скулптура на богинята Хигия бди над сбирката и здравето на посетителите. Всеки може да потърси решение на здравните си проблеми с разнообразието от съвременни лекарствени средства, предлагани от аптеката. Повече от 300 вида билки, билкови смеси, мехлеми и препарати представят една от основните насоки в дейността на фармацевтите – билкотерапията, използване възможностите на традиционната природна медицина съобразно съвременните изисквания. Чудесна илюстрация е картината на добричкия творец Янко Атанасов, изобразяваща древните ритуали на Еньовден – празник, свързан с целебната сила на билките.

 

По традиция и тази година за двадесет и първи пореден път аптека „Стария Добрич" и РИМ – Добрич ще отбележат празника Еньовден. Проявите, посветени на деня на билките и фармацевта, ще започнат на 24.06 в 13 часа пред аптека „Стария Добрич". С чаша ароматен билков чай, еньовски венец и китка за здраве ще бъдат посрещнати всички гости. Деца от клуб "Златна ябълка" с ръководител Руска Симеонова и хореограф Гергана Димитрова при СОУ "Климент Охридски." ще представят възстановка на традиционни еньовски ритуали. Много слънчево настроение ще дарят на присъстващите изпълненията на флейтиската Росица Бояджиева и танците на децата от ПФТС „Добруджа" с ръководител Стоян Господинов.

 

Добре дошли са всички жители и гости на град Добрич!

 

Лена Кирилова
гл. уредник в РИМ – Добрич

 

DSCN0971.jpgDSCN0975.jpgDSCN0986.jpgDSCN0991.jpgDSCN0993.jpgDSCN0995.jpgDSCN1004.jpgDSCN1007.jpgDSCN1015.jpgDSCN1024.jpgDSCN1027.jpgDSCN1032.jpgDSCN1040.jpgDSCN1044.jpgDSCN1047.jpgDSCN1049.jpgDSCN1073.jpgDSCN1080.jpgDSCN1083.jpgDSCN1093.jpg