ДАРЕТЕ КНИГА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА В САЩ

 

Областният управител на Добрич Детелина Николова съвместно с Регионален исторически музей Добрич – Дом-паметник „Йордан Йовков", стартира кампания в подкрепа на обявената инициатива от Националния литературен музей за набиране на книги за българите в САЩ. Целта е да се съберат произведения на българските класици, залегнали в учебната програма за средно образование за подпомагане на българските неделни училища в САЩ.

 

Апелът за дарителската инициатива е на Генералния български консул в Чикаго г-н Иван Анчев. Територията на консулски окръг Чикаго, САЩ, обхваща 14 щата (Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота, Уисконсин и Уайоминг). Там пребивава най-голямата българска общност зад граница. Като стожер на българската култура, идентичност и дух действат български неделни училища, които само в Чикаго са дванадесет на брой, официално признати и финансово подпомагани от българската държава чрез Министерство на образованието и науката.

 

Всеки, който желае, може да дари в Областна администрация книги – стари или нови, с произведения на българските класици – Иван Вазов, Христо Ботев, Петко Р. Славейков, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиян Станев, Христо Смирненски, Елисавета Багряна и др., както и помагала по български език и литература и история. Кампанията по набиране на българска литература в Областна администрация стартира на 10 февруари и ще продължи до 2 март.

 

Събраната литература ще бъде изпратена до Национален литературен музей – София с подкрепата на куриерска фирма „Еконт Експрес", която има традиции в подкрепа на образованието.

 

За въпроси, свързани с кампанията, можете да се обръщате на тел. 058/601 249 в Областна администрация Добрич, и на тел. 058/602 213 и 0884/311 492 в Дом-паметник „Йордан Йовков".