РАБОТИЛНИЧКИ В МУЗЕЯ

 

 

dom pam zima 1

 

Регионален исторически музей започва Новата година със стартирането на инициативата „Работилнички в музея" с тематични ателиета: „Загадките на собственото име", „За свободата на Добрич", „Еликсирът на любовта", „Мога ли да бъда като Левски" и „Ганковото кафене".

 

Заниманията ще се провеждат в Дом-паметник „Йордан Йовков". По време на срещите участниците ще се потопят в героичното минало на добруджанеца, ще открият загатките на собственото им име, ще се докоснат до „еликсирът на любовта", ще се опитат: да влязат в образа на Левски, да отговорят на важни въпроси като „Кое ни дава повод за национална гордост днес?". Заниманията включват не само практическа, но и забавна част. В тях могат да вземат участие деца и възрастни.

 

Посещенията са по предварителна заявка и при сформиране на група от поне 5 човека.
Таксата за индивидуален билет е 3 лв., а за семеен е 6 лв.
За справки и записвания на телефон 0884 311 492 и 0884 311 496.

 

График на дейностите:

Януари 2017г.


Тема: За свободата на Добрич


Дата и час на провеждане на заниманията:
16, 18 и 20 януари от 10.30 часа
23, 25 и 27 януари от 14.30 часа


По време на това занимание ще научите повече за личностите, фактите и събитията в историята на Добруджа свързани с Освобождението на нашия град. Обучението ще е в два модула – образователен (мултимедийна презентация) и интерактивен (игрови езикови модули и уоркшоп). Така специфичния музеен език и неговите неизчерпаеми възможности ще стимулира процеса на учене в свободна обстановка като съчетае в едно познание и забавление.

 

Тема: Загадките на собственото име


Дата и час на провеждане на заниманията:
30 януари от 10.30 часа
31 януари от 14.00 часа


В първата част на ателието участниците ще влязат в ролята на учени, които ще изследват собствените имена в българския език. Ще намерят отговора на въпроси като: Какво означава моето име? Често ли се среща? С какво е уникално моето име?
Във втората част ще чуят приказка с цел да научат повече за значението на името. Ще се докоснат до Йовковото творчество, в което името определя характера.


Във финалната арт минутка всеки участник ще може да изрази семантиката на своето име  в багри и форми.

 

Февруари 2017г.


Тема: Еликсирът на любовта


Дата и час на провеждане на заниманията:
01, 03, 20, 22 и 24 от 10.30 часа
06, 08, 10, 13 и 27 февруари от 14.00 часа


Участниците ще се отправят на изследователска експедиция в Йовковото творчество: р-за „Последна радост". В първата част на ателието ще се запознаят с цветния език в литературата, а във втората ще експериментират с аромати и ще творят цветя оригами. Това ателие насърчава логическото мислене и уменията за решаване на задачи и проблеми.

 

Тема: Мога ли да бъда като Левски?


Дата и час на провеждане на заниманията:
14 и 15 февруари от 14.30 часа
16 и 17 февруари от 10.30 часа


По време на заниманията участниците ще могат да се дегизират като Апостола - да обуят цървули, да наметнат ямурлук, да положат клетва за вярност, да си направят свое тефтерче. Идеята е влизайки в образа на Левски, публиката да участва в музеен експеримент наречен „съпреживяна биография" като по този начин бъде стимулирана да си отговори на въпроса „По какво искам да приличам на Апостола?" (Мога ли да бъда като Левски?) Това поставя във фокуса на музейното изследване и по-голямата тема „Могат ли биографиите на историческите личности да се превърнат в модели на подражание?"

 

Март 2017г.


Тема: В Ганковото кафене


Дата и час на провеждане на заниманията:
2 март 2017г. 14.30 часа


Музейни специалисти и експерти в различни области на обществения живот ще коментират с прекрачилите прага на въображаемото кафене въпроса „Кое ни дава повод за национална гордост днес?"

 

bukvi1