РИМ – ДОБРИЧ ПОДКРЕПЯ ЕДНА ДЕТСКА ИНИЦИАТИВА

 

 

piasachni tvorenia zamaka na dvete prinzesi

 

Регионален исторически музей – Добрич бе партньор на първия по рода си детски фестивал „Пясъчни творения".

 

Фестивалът е по идея и инициатива на 13-годишният Мартин Кръстев от гр. Балчик. Той създаде сайт на фестивала с регламент за участие. Привлече около 50 участника от от Балчик, Добрич, Варна и София. Успя да провокира интереса и желанието на фирми, организации, институции, които да се включат в организацията и провеждането на „Пясъчни творения". Намери и спомоществователи.

 

Организатори на събитието бяха ДКИ „КЦ „Двореца" и Общински детски комплекс от град Балчик.

 

Уастниците във форума бяха на възраст от 5 до 15 години. В рамките на един час те изработиха своите пясъчни творения на плажа пред „Двореца" в Балчик. Бяха много въодушевени, ентусиазирани и успяха да сътворят прекрасни замъци на принцеси и принцове; прекрасни торти от пясък - украсени с миди и естествени цветя; морски гиганти като китове, октоподи, както и други животински видове: крокодили, костенурки, дракони, пеперуди. Две деца направиха и пясъчен вулкан.

 

Конкурсните творби бяха оценявани от жури с председател Ивелина Романова от Регионален исторически музей – Добрич, Мариан Цветков – главен озеленител на Община Балчик, Цветелина Ангелова – учител по изобразително изкуство. Най-малкият член на журито беше Александър Желев, ученик от Балчик.

 

Всеки участник получи грамота, за отличените имаше медали. Децата се радваха на подаръците които получиха и на почерпката – сладолед и минерална вода. Имаше и още една изненада – опознавателна разходка в „Двореца".

 

Първо място при индивидуалните участници, в първа възрастова група бе присъдено на Йоан Христов от Варна. Косара Сотирова от Варна в трета възрастова група получи и наградата за най-добро пясъчно творение. Дара Николова от Добрич и Яна Янева бяха класирани на второ място. Грамоти получиха и Веселин Йорданов от Оброчище, Огняна Петкова от Варна, Климент Цветков от Варна, Галатея Великова от Оброчище.
Във втора възрастова група Давид Николов бе на първо място. Грациела Иванова и Мирослав Веселинов бяха номинирани на второ място.

 

При груповите участия, в първа възрастова група първо място заеха Климент и Деница Димови от Добрич. Втори бяха Калин Димов и Мелих Хаджиев от Балчик. Във втора възрастова група първо място бе присъдено на Божидара Пеева и Преслав Йорданов, както и на Самуил и Вяра Стойчеви от Добрич, второ място на Симона Миланова, а трето - на Силия Коева и Саймън Шриер. При най-големите Тезджан Данаилова и Атанас Сашев спечелиха първо място, а второ – Самира Ефтимова, Лидия Ефтимова и Тедрин Михайлова. Трети са Селин Михайлова, Назар Вейсел и Мелтем Ерхан. За участие бяха отличени Венелин Красмиров, Кристиян Николов, Александър Колев, Наталия Данаилова, Лили Стефанова, Олег Стефанов, Тони Сашев и Майкъл Руменов.

 

balchik-domakin-na-pyrviq-detski-festival-za-pqsychni-tvoreniq_1120.jpgpiasachni_tvorenia_2016_deca1.jpgpiasachni_tvorenia_2016_deca2.jpgpiasachni_tvorenia_2016_uchastnici1.jpgpiasachni_tvorenia_2016_zhuri-2.jpgpiasachni_tvorenia_2016_zhuri.jpgpiasachni_tvorenia_kit.jpgpiasachni_tvorenia_oktopod.jpgpiasachni_tvorenia_zamaka_na_dvete_prinzesi.jpgtorta_2_sarza.jpgtorta_midena1.jpguchastnici_piasachni_tvorenia.jpg