ДЕЦАТА ОТ „БЪЛГАРСКИ ИСКРИЦИ“ ОБУЧАВАТ БЪЛГАРЧЕТА В ЛОНДОН

 

6iskrizi london

 

Регионален исторически музей – Добрич е партньор по проект „Български искрици".

 

Проекта стартира на 16.11.2014 г., продължи и през учебна 2015/2016 година.

 

Занятията се провеждат в Учебния музей/Възрожденско училище на РИМ – Добрич.

 

Проектът е по идея, разработка и финансиране на Магдалена Петрова - управител на ЕООД „Българска шевица".

 

В екипа са включени обучителите: Капка Кръстева, Анита Радева, Йордан Сивков, Славян Трифонов, Михаела Иванова и Станимира Илиева.

 

Целевата група включва ученици от първи до осми клас.

 

Идеята е децата в игрови вариант да придобият знания за миналото на българите, за техния бит, религия, език и култура, въоръжение и снаряжение.

 

Обучението се провежда само в неделя по следните направления: „Магията на българската шевица", „Средновековна работилница", „Традиционни български хора" и „Силата на българското слово".

 

Основните цели, които се преследват са:
• Получаване на допълнителни исторически сведения за произхода и живота на българския род, съобразени с възрастовите особености на децата.
• Изграждане на елементарни умения за работа с дърво, кожа, текстил.
• Възпитаване чувство на национална принадлежност и гордост, че сме потомци на велик народ.

 

От 10 до 14 юни 2016 г. децата от „Български искрици" гостуваха на две български училища в Лондон. Това гостуване бе инициирано и организирано съвместно от двете страни: от България Магдалена Петрова „Българска шевица" ЕООД, а от Лондон – Наталия Петрова – координатор и Милена Везенкова – директор на Българските школа „Васил Левски" в Баркинг, Лондон и „Розова долина" в Тотнъм, Лондон, Велкобритания.

 

Първият ден от гостуването в Лондон започна с презентация на проекта и разказ за историята на Добрич от Ивелина Романова – маркетинг и реклама при Регионален исторически музей – Добрич. След това момичетата от модула „Магията на българската шевица" представиха свои везби, които сами бяха изработили. Запознаха аудиторията с някои детайли като композиция, орнамент, символика на цветовете и след това те самите обучаваха момичетата от Лондон как се шие прав, полегат и кръстат бод. Момчетата от модула „Средновековна работилница" от своя страна показаха какви знания са усвоили по българска история и демонстрираха предмети от бита на прабългарите, които бяха направили саморъчно в работилницата: средновековни играчки, прабългарски шапки, стрели и кожена пунга. Те обучаваха момчетата от Лондон как се прави пунга. Тя представлява кесия, завързана с конопена връв, в която прабългарите са държали скъпоценностите си. Родители на децата също проявиха интерес и се включиха в практическите занимания.

 

Обучението се проведе в рамките на два дни, като в него се включиха около 70 деца.

 

Българчетата от Лондон, които участваха в практическите занимания, получиха грамоти, проектирани и изготвени от Магдалена Петрова. Тя изработи облеклата на децата от Добрич и осигури материалите и инструментите за практическите занимания.

 

Капка Кръстева, един от преподавателите в проекта „Български искрици" сподели, че идеята беше децата от Добрич да предадат това, което са научили в кръжока по практическа история на българчетата в Лондон и интересът беше изключително голям. Момичетата, които вече могат да везат предадоха уменията си на своите приятели в Лондон, а момчетата това, което са научили в „Средновековната работилница".

 

Ивелина Романова сподели ,че споменът за това как българчета обучават българчета в чужбина е вълнуващ и незабравим.

 

Добричката групата се представи и във второто издание на детски фолклорен фестивал „Децата на другата България", с песен и танц. Градът ни беше представен от носителката на много национални, международни и световни награди Михаела Иванова, ученичка от ФСГ "Васил Левски". Михаела заплени публиката с изпълнението на своя шопски танц. За участието си във фестивала получи почетна грамота.

 

Наталия Петрова и Милена Везенкова организираха за децата от Добрич посещение на Природонаучния музей, Музеят за наука и техника, Парка Сейт Джеймс. Успяха да видят Бъкингамския дворец, нео-готическото чудо Дом на „Биг Бен" (часовниковата кула), 137-метровото виенско колело „Окото на Лондон", Уестминстърският дворец с парламента, както и Олимпийското градче.

 

Екипът от обучители и деца работи успешно и не случайно се постигнаха такива резултати. Надяваме се, въпреки трудностите, да вървим напред с ясната цел, да съхраним българския дух, традиции и култура и да предадем познанието за българската история, култура и традиции на българчетата по света.

 

 

1iskrizi_london.jpg2iskrizi_london.JPG3iskrizi_london.JPG4iskrizi_london.JPG5iskrizi_london.JPG6iskrizi_london.jpg7iskrizi_london.jpg8iskrizi_london.JPG9iskrizi_london.JPG