ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА „УЧИЛИЩЕ ПО КАЛИГРАФИЯ“

 

 

6 urok po-kaligrafia

Заниманията по образователната програма на Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич „Училище по калиграфия" продължават. Изкуството на „красивото писане" датира още от древни времена. Първите ръкописи на кирилица са представлявали богослужебна литература, предназначена за царския двор и духовенството. Древните автори и преписвачи са влагали целия си усет за красота и хармония в украсата на първите книги. Рисуването на заглавки, заставки и миниатюри превръща ръкописа в произведение на изкуството и минава през различни етапи и стилове. Геометрични, флорални и зверинни мотиви „надничат" от страниците на средновековните книги. През Възраждането монасите - преписвачи обръщат особено внимание на заглавните букви, декорирайки ги понякога толкова сложно, че те стават трудно четивни. Основните цветове са жълт, червен, син и кафяв – органично добити и умело съчетани.

 

С децата ОУ „Йордан Йовков", гр. Каварна научихме много за старите ръкописи – Остромирово евангелие, Савина книга, кой е поп Пунчо и защо е нарисувал автопортрета си върху един от най-интересните ръкописи, как миниатюрите ни дават ценна историческа информация и защо българският народ има една от най-уникалните азбуки в света. С помощта на музейните специалисти, учениците изработиха сами заглавки и ги включиха в своя училищна изложба, посветена на 24 май – празника на духовността и културата.

 

Ако искате да усетите емоцията, да сте част от нашите образователни програми, заповядайте в Учебния музей, който е непълна възстановка на възрожденско училище.

 

Цената за участие в образователната програма „Училище по калиграфия" за ученици е 1.00 лв.

 

За повече информация и записвания потърсете:
Надежда Иванова на тел. 0893 338 772 или Ивелина Романова на тел. 0884 311 496.

 

 

1_urok_po-kaligrafia.JPG2_urok_po-kaligrafia.JPG3_urok_po-kaligrafia.JPG4_urok_po-kaligrafia.JPG5_urok_po-kaligrafia.JPG6_urok_po-kaligrafia.JPG7_urok_po-kaligrafia.JPG8_urok_po-kaligrafia.JPG9_urok_po-kaligrafia.JPG10_urok_po-kaligrafia.JPG11_urok_po-kaligrafia.JPG12_urok_po-kaligrafia.JPG13_urok_po-kaligrafia.JPG14_urok_po-kaligrafia.JPG15_urok_po-kaligrafia.JPG16_urok_po-kaligrafia.JPG