ВЕЛИКДЕНСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ПИСАНЕ НА ЯЙЦА В ЕТНОГРАФСКА КЪЩА

 

 

Velikdenski-yaiza

 

 

По традиция и тази година на Велики четвъртък в двора на Етнографска къща ще бъде открита работилница за боядисване и писане на великденски яйца. В проявата, организирана от Регионален исторически музей – Добрич, ще се включат ученици от IV в клас при СОУ „Димитър Талев” с класен ръководител Красимира Хинева. Музейните специалисти ще запознаят участниците с произхода на празника и ще покажат различни техники за рисуване и шарене, а децата ще разкажат какво сами са научили за великденските обичаи и обреди. Гостуващите на проявата баби на децата ще припомнят как някога се е отбелязвал светлият християнски празник.

 

Желанието на организаторите е всеки участник сам да сътвори неповторим обредeн предмет, който да отнесе в дома си като великденска украса или да подари на близки с пожелание за здраве и късмет.

 

Заповядайте, малки и големи! Докоснете се до богатството и пъстротата на една хилядолетна традиция! Усетите емоцията от подготовката на предстоящия празник и си тръгнете с красота, сътворена от собствените ви ръце!

 

Началото на проявата е от 10 часа на 28 април в Етнографска къща.

 

Velikden.jpgVelikdenski-yaiza.jpg