ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПЕШЕХОДНИ ТУРОВЕ ОТ БЛАГОВЕЩЕНИЕ ДО ДИМИТРОВДЕН

 

От 25 март до 26 октомври или от Благовещение до Димитровден Регионален исторически музей – Добрич стартира поредица от образователни пешеходни турове „Следи от миналото". Записванията за участие в музейната програма можете да направите на телефон 0893338772 при Надежда Иванова - уредник в о-л „Възраждане" или на телефон 0884311496 при Ивелина Романова.


Всяко съвремие носи в себе си „следи от миналото", които ние, модерните хора, трудно забелязваме. Често окото ни е привикнало с градския пейзаж и не може да отличи натоварените с историческа символика и събитийност топоси. Ето защо, идеята на музейните специалисти е да фокусират вниманието на хората (и по-специално на децата и родителите, преподавателите и учениците) върху тези места (архитектурни паметници), които могат да ни „разкажат" нещо.

 

Ето подтемите, които Музеят предлага:

- Храмовете в Добрич (тук освен, че ще разберем колко и какви храмове от епохата на Възраждането има запазени в града ни , ще посетим и една православна църква като научим повече за архитектурните и елементи и тяхната символика, например - какво е едно или трикорабна базилика, притвор, амвон, къде е олтарното пространство, кое наричаме царски ред икони и много други неща )
- Чешмите и фонтаните в Добрич (ще разгледаме запазените образци, ще поговорим за традицията в изграждането им, за пластичната украса и елементите им, за значението на водата в миналото на добруджанеца)
- Паметници на възрожденската архитектура в Добрич (чаршията, часовниковата кула, дюкяните, храмът, камбанарията, добруджанската къща – ще разберем къде са и какви са били тяхното място и функции във възрожденския град и общество)

 

Продължителността на пешеходния тур се предвижда да бъде 1 час.

 

Цената за участие е 1 лев.

Участниците в програмата могат да си направят снимки за спомен.Blagoveshtenie-1.JPGBlagoveshtenie-2.jpg