Начало » Отдели » Възраждане » Колекция „Икони от Добруджа“

Колекция „Икони от Добруджа“

Автор: РИМ Добрич

Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис (ХVІІІ–ХІХ в.). Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа. Преобладават творбите на потомствените иконописци от родовете Захариевци и Витановци, които носят типичните белези на тази школа: ярка палитра с контрастни цветове; своеобразен сюжетно-тематичен репертоар, съобразен с характерното предпочитание на местното земеделско население; широко въвеждане на пейзажа и моменти от живота; доминиране на графично-декоративните средства. Интересни и ценни са иконите на Захария Цанюв с ктиторски надписи, които дават допълнителна информация за възрожденската епоха в Добруджа.

Други зографи, които не се числят към утвърдените школи, но чиито творби заемат съществено място в колекцията, са: Недко Тодорович от Жеравна и Никола Василев от Шумен. Оригиналният майстор Недко Тодорович е автор на една от най-хубавите икони в колекцията „Св. Георги и Св. Димитър на коне“. Никола Василев присъства с няколко икони, изобразяващи любимия му сюжет – славянските първоучители Кирил и Методий.

Вероятно някои от иконите са рисувани от местни майстори, например примитивът „Рождество Христово“ и иконата „Св. Димитър Бесарбовски“.

В колекцията особено впечатляват: „Исус Христос“ от ХVІІ век; „Св. Панталеймон“ от ХVІІІ век; „Исус Христос“ и „Св. Богородица“ – ХVІІІ в. от неизвестен гръцки автор и  колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“.

Колекцията „Икони от Добруджа“ е призната за част от националното иконно богатство.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам