Начало » Отдели » Археология » България в древността

България в древността

Автор: РИМ Добрич

Гаврил Илиев Кацаров е роден на 4 октомври 1874 г. в град  Копривщица. Той несъмнено е една от най-забележителните личности в българския научен и културен живот през първата половина на XX век. – действителен член на Българското книжовно дружество (Българска академия на науките). Авторитетът на Кацаров като учен е безспорен и намира широко признание и в чужбина. Действителен член на Румънската и на Австрийската академии на науките и много други чуждестранни дружества и институти.

Един от основателите на Българското археологическо дружество и негов председател, той съдейства активно за изграждането и развитието на Народния археологически музей и е един от основателите на Българския археологически институт. За кратко е директор на Археологическия музей, а от 1940 до 1947 г. – директор на Археологическия институт. В продължение на четири десетилетия той е и един от главните организатори на двете основни археологически издания в страната – Известия на Българското археологическо дружество и Известия на Българския археологически институт

Книгата може да прочетете тук: България в древнстта, Историко-археологически очерк, проф. Гаврил И. Кацаров, 1926 година, издава Българският археологически институт, Придворна печатница София, с 41 образи в текста. 

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам