Начало » Отдели » Литература и изкуства » 130 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СПИСАНИЕ „МИСЪЛ“ – ЯРКА БЪЛГАРСКА ДИРЯ В ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

130 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СПИСАНИЕ „МИСЪЛ“ – ЯРКА БЪЛГАРСКА ДИРЯ В ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

От знаковата дата 11 май до 30 септември 2023 г. представяме на нашите гости новата фотодокументална изложба, уредена във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“:  

Автор: РИМ - Добрич

130 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СПИСАНИЕ „МИСЪЛ“ – ЯРКА БЪЛГАРСКА ДИРЯ В ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

 

Тя е реализирана от Централната библиотека на Българската академия на науките – най-голямата научна библиотека в България, която за пореден път гостува на нашия музей със своя експозиция.

Създателите на изложбата я посвещават на 130-годишнината (през 2022 г.) от основаването на едно от най-значимите издания в българската периодика – сп. „Мисъл“, и на 110 години от смъртта на Пенчо Славейков (през 2022 г.).

А ние посвещаваме събитието и на 135 години от рождението на Дора Габе, проходила като поетеса на страниците най-вече на списание „Мисъл“ и с подкрепата на Голямата четворка – особено на Пейо Яворов.

Ето как анонсират фотодокументалната експозиция нейните автори:

„На 14 постерни табла сме представили първите издания и най-значителните произведения на Великата четворка от кръга „Мисъл“ – д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов и Петко Тодоров, като сме акцентирали на личността на Пенчо Славейков с оглед важното му присъствие в Италия и по-специално в гр. Брунате, където живее в последните дни от живота си, там умира и там е погребан. Разгледали сме основни моменти от създаването и развитието на сп. „Мисъл“, благодарение на което българската литература се европеизира и застава гордо с творчеството на своите поети, писатели и философи до своите европейски събратя по перо. Всички книги и списания, които сме представили на постерните табла, са притежание на Централната библиотека на БАН.

Списание „Мисъл“ се появява в граничната зона между две столетия, когато българската интелигенция осъзнава принадлежността си към европейските традиции и вече има отворени сетива за модерните търсения.

В края на XIX и началото на ХХ век около списанието се формира първият в България литературен кръг на чисто естетическа основа – знаменитият кръг „Мисъл“, определен от проф. Михаил Неделчев за „най-значимата българска литературна персона“. Основоположници са д-р Кръстьо Кръстев и Пенчо Славейков, между които още през 90-те години се създава здрава духовна връзка, която ще ги превърне в идеолози на оформящия се около списанието кръг. Те привличат и покровителстват по-младите от тях   Пейо Яворов и Петко Тодоров и така Кръгът се „затваря“.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам