Начало » Новини » РИМ – Добрич се присъединява към националния протест на работещите в сферата на културата

РИМ – Добрич се присъединява към националния протест на работещите в сферата на културата

Автор: РИМ - Добрич

На 1 ноември 2023 г. работещите в сферата на културата ще се присъединят към предупредителен протест, иницииран от НФ „Култура“ към КТ „Подкрепа“. Исканията на културните дейци включват 12 точки, сред които достойно заплащане и увеличаване на бюджета за култура и на единния разходен стандарт за музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища. Ако исканията на протестиращите не бъдат чути, те са готови да преминат към ефективни стачни действия.

От културните инситути в Добрич в протеста ще се включат колективите на Регионален исторически музей и Художествената галерия. Двете инситуции обявяват Ден на отворените врати и вход свободен за Деня на народните будители, но ще протестират символично с лозунги, плакати и протестни лентички.

Нашите искания:

 1. Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш„Образование“.
 2. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.
 3. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавании разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До тази момент такива разходи са недопустими.
 4. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии,библиотеки и читалища.
 5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.
 6. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.
 7. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.
 8. В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.
 9. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни инстути.
 10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.
 11. Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавна агенция „Архиви“.
 12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорности да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам