Начало » Новини » Поклонение с военни почести, открит урок и две изложби за 146 години от освобождението на Добрич

Поклонение с военни почести, открит урок и две изложби за 146 години от освобождението на Добрич

Автор: РИМ - Добрич
Две фотоизложби, подготвени от Регионалния исторически музей –Добрич са подредени в навечерието на 146 годишнината отОсвобождението на града от османско робство. Във фоайето на Областна управа може да се види фотоизложбата „За свободата българска. Руско-турската Освободителна война и военните действия в Добруджа – фотографии, картини и литографии”. В 25 табла с над 120 литографии, снимки и картини е проследен ходът на военните действия. При подбора им съзнателно са избягвани най-известните произведения на военни художници, които са се набили в съзнанието на съвременниците. Тази война предизвиква огромен обществен интерес в цяла Европа. Големите европейски вестници пращат свои кореспонденти. Особено активни са медиите в Русия, където националната кауза на поробените славянски народи на Балканите среща най-силна подкрепа. Основна част от илюстрациите, с които е проследен ходът на войната са от руското издание „Илюстрованная хроника войны”, което по време на военните действия публикува над 1000 литографии и рисунки. Ползвани са и други руски, както и западноевропейски издания. При проследяването на хода на войната е акцентирано върху действията на Долнодунавския отряд на генерал Аполон Цимерман в Добруджа.
 
По инициатива на ръководството на частните училища „Мария Монтесори” и гимназия „Райко Цончев” във фоайето на Международния колеж ще бъде открита изложбата „И сложиха главите си за Отечеството”. Информационните табла са подготвени от РИМ – Добрич. С тях се проследява съпротивата срещу османската власт в Добруджа през 19-и век, хайдушкото движение, участието на добруджанци в национално- освободителните борби и Ботевата чета, Българското опълчение и Руско- турската освободителна война. Изложбата ще бъде открита на 26 януари в 12:30 ч. с открит урок. В него реконструктори от РК „46-и пехотен Добрички полк ще представят пред учениците от двете добрички училища униформи, въоръжение и снаряжение от Руско-турската война 1877-78 г.
 
На 27 януари, когато отбелязваме 146-годишнината от Освобождението на Добрич РК „46-и пехотен Добрички полк” ще застанат в почетен караул пред паметника на ген. Аполон Ернестович Цимерман по време на организираното от Община град Добрич общоградско поклонение. Облечени в казашки и опълченски униформи възстановчиците ще почетат с военен ритуал алеята на опълченците във Военното грабище, костницата

на загиналите за свободата на Добрич руски воини и паметника на „Черната могила” край пътя за с. Паскалево.

 

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам