Начало » Новини » Официално бе открита изложбата „Добруджа в архива на Любен Бешков”

Официално бе открита изложбата „Добруджа в архива на Любен Бешков”

Изложбата е експонирана в музея в градски парк „Свети Георги” в Добрич.

Автор: РИМ - Добрич

Официално беше открита изложбата „Добруджа в архива на Любен Бешков” в музея в Градския парк „Свети Георги”. Експозицията представя една представителна извадка от архива на Любен Бешков – най-ценните и емблематични моменти от живота и делото му.

С течение на годините известният добрички юрист и краевед написва огромен брой статии, като към края на живота му те са вече над 630. С течение на годините темите, които той засяга в статиите стават все по-мащабни, важни и значими. Времевия диапазон, който засяга тези статии е огромен, като се започне от Античността, мине се през Средновековието, множество са статиите, свързани с Османския период, статии, свързани с панаира в Хаджиоглу Пазарджик, революционното движение през 19 век, статии, свързани с просветното и църковното дело. Следващият период, който той обхваща в своите търсения, е от края на 19 и началото на 20 век и е свързан с печатното дело в Добрич, със създаването и оформянето на българското културно общество. С годините Любен Бешков се утвърждава като авторитет и наистина сериозен изследовател и идва време, когато вече за него се пишат статии и за това, което той е създал и написал.  През съзнателния си живот той написва 17 книги, като четири от тях, в които е съавтор. Важен аспект от създаденото от Любен Бешков през всички тези години е оформянето и създаването на т.нар. от него Добруджански архив. Той съдържа около 2000 снимки, като повече от половината са автентични от епохата. Особено ценни като част от този архив са изследванията на Любен Бешков, свързани с оформянето на Библиографски справочник. В архива на Бешков интересен сегмент са стари книги автентични книги от 20-те и 30-те години, част от тях са художествена литература, първи и редки издания на Дора Габе, Йордан Йовков. В този архив особено място заемат анкетите, които той прави. Те са с хора, живели в различни периоди, с различна професия. Тези анкети той започва да прави през 1959 година и продължава до 1991 година. Той разговаря и разпитва хората за най-различни неща от техния личен живот и неща, които са се случили в Добрич. Те създават една жива картина на един отдавна изчезнал свят. Благодарение на тези анкети той достига до нас.  Другото голямо дело в неговия живот е създаването на Общобългарския съюз „Добруджа”. С течение на времето той се превръща в едно от духовните средища на региона.  

Изложбата достига до жителите и гостите на Добрич, благодарение на дарителския жест на внучката на Бешков и нейната майка. От името на директора на РИМ- Добрич – Дорби Добрев, доц. д-р Цветолин Недков, завеждащ отдел „Нова и най-нова история”, изказа огромни благодарности на Мария Бешкова и нейната майка за уникалния фонд, дарен на музея.

Посетилите откриването на изложбата се прибраха у дома с подарък за спомен – книга от Любен Бешков.

Автор: Калояна Донева

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам