Начало » Новини » НАРОДЕН КАЛЕНДАР С ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ ЗА 2025 г. „Народ без традиции не е народ“

НАРОДЕН КАЛЕНДАР С ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ ЗА 2025 г. „Народ без традиции не е народ“

Автор: РИМ - Добрич

23.02.2025 г.

Месни Заговезни или Неделя Месопустна е християнски празник с нефиксирана дата, който се празнува винаги осем седмици преди Великден. Това е времето, което Църквата нарича Преддверие на Божественото покаяние. Времето, в което човек, постейки се очиства от греховете си. В съботния ден срещу Месни Заговезни се извършва помен в чест на мъртвите – Голяма задушница преди Великия пост.

Името на Месни заговезни се определя от традиционната обредна трапеза с месни ястия – кокошка, петел или свинско месо, защото това е последният ден, в който е разрешено да се яде месо и месни продукти до края на Великия пост. В различни краища на България Месни Заговезни са наричани по различен начин – Месна заговезна, Кокошкини пустове, Месно запущоване.

 

Традиционни ястия за празника:

Супа кокошка
Пита със сода
Баница
Петел с ориз
Петел с кисело зеле
Свинско с булгур
Крем пита

Супа от кокошка
Продукти:

  • 400 г. кокоше месо и дреболии
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 50 г. ориз
  • Лимонов сок
  • Сол и черен млян пипер

Начин на приготвяне:

Измитото и нарязано месо и дреболии  заливат със студена вода и се ври. Когато заври, се препенва. Слагат се нарязаните на ситно лук, морков, чушка, солта, черният пипер. Когато месото е почти готово, се слага изчистеният и измит ориз. Ври около  15 минути. Накрая се подкиселява с лимон.

Крем пита:

Продукти:

За тестото:

  • 0,500 кг. брашно
  • 3 яйца
  • 3 с. л. олио
  • 3 с. л. прясно мляко (в което е разтворена 1 ½ пакетче амонячна сода)
  • 3 с. л. захар

За крема:

  • 1 ½ л. прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 2 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. брашно
  • 2 прахчета ванилия
  • 70 г. краве масло, щипка сол

Начин на приготвяне:

От всички продукти, посочени за тестото, се замесва меко тесто, което се разделя на 4 топки. От всяка топка се разточва кора с големината на тавата. Пекат се една по една до порозовяване, като предварително се дупчат с вилица, за да не променят формата си. При приготвянето на крема млякото се сварява. Жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се брашното, щипка сол – разбива се добре и при непрекъснато бъркане се сипва във врящото мляко, докато започне да „пука“ и да се надигат мехури. Маха се от котлона и се слагат маслото и ванилията. След изстиване се редят кора – крем – кора. Отгоре се поръсва с пудра захар и след 5 – 6 часа се нарязва.

Седмицата след Месни Заговезни е Сирна неделя. Сирница – българите означават седмицата между двете заговявания  – Месни и Сирни Заговезни и е последната, през която могат да се ядат като блажни само млечни и яйчни ястия.

 

Даниела Герасимова

уредник в отдел „Етнография“

 

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам