Начало » Новини » Доброволци ще чистят античната Кария

Доброволци ще чистят античната Кария

Автор: РИМ - Добрич

На 19 юли, само за няколко часа, малка, но високомотивирана група ентусуасти от Добрич и Шабла разчистиха от избуялата растителност и битови отпадъци северния сектор на археологическите разкопки под фар Шабла.

Екипът включваше граждани със солиден стаж в работата, като доброволци и деца със солиден стаж в игрите край морския бряг. В събитието участваха и научният ръководител на международната археологическа експедиция Кария, както и главния експерт към отдел Култура на общна Шабла. Откри се позабравена през годините гледка – двуметровата стена на ранновизантийското укрепление и основата му, датираща от времето на късната римска империя, северната кула на квадрибургиума.

В хода на работата възникна идея. Разчистване на сектор Юг на археологическия компленс.
Очакваме да отрием:
1)Основи на ъгълова кула от късноримското укрепление-квадрибургиум.
2)Външна защитна стена-протеихизма
3)Останки от питоси
4)Крепостна кула от ранновизайтийския кастел
5) Основи на ранновизантийско жилище
6) Част от антична винарна
Така през летния сезон, всички ние ще можем да показваме на близките и децата си, на своите гости, величествените останки на Кария-древното лице на Шабла!
От района на Кария, води началото си днешния град Шабла, не допускайте тя да тъне в боклуци, защото народ, който не уважава наследството си, сам е обречен на забрава.

В 9 сутринта, на 28.07.(петък), каним всички желаещи да се включат в почистването на историческото място. Сборен пункт-под фар Шабла.
Събитието ще бъде подпомогнато от община Шабла
Кария е наша!

Свързани статии

Уебсайтът използва cookies за предоставяне на пълна уеб функционалност. Приемам